9 martie 2015

Statut

Extrase din Protocolul de Constituire a Clusterului Romania Glocala

Preambul

Acumularile identitare si traditiile de creativitate specifice locului adauga valoare si pot asigura competitivitatea produselor si serviciilor locale, fie ca vorbim de produse naturale, culturale sau turistice. Prin implicarea industrilor creative, a activitatilor de cercetare si dezvoltare, aceste produse pot intra in circuitul de valori nationale, european si international, prin unicitatea si savoarea locala.

Simpla prezenta a resurselor nu este suficienta, cat timp nu functioneaza programe si sisteme articulate de valorificare a acestora.

Bogatia pe care identitatea o reprezinta pentru comunitati rezida tocmai din natura intangibila si imateriala, aflata in schimbare, intr-o lume tot mai globalizata, aflata si ea in continua schimbare.

Valorificarea identitatilor devine mai realizabila datorita noilor tehnologii si posibilitatilor pe care le ofera retelele de tip cluster.

Clusterul ca o solutie

Dezvoltarea de clustere favorizeaza o abordare creativa a potentialului natural si antropic, in care include alaturi de modul de viata, mestesugurile, industriile si ocupatiile traditionale si rezultatele modernitatii, raporturile comunitatilor cu mediul incnjurator, resursele naturale unice, produsele si serviciile locale etc.

Viziunea noastra este de a valorifica superior identitatile teritoriale, prin expertiza si responsabilitate, intr-un program multidisciplinar, capabil sa creeze structure de afaceri la nivel de comunitati rurale si urbane, integrate in retele de valorificare a productiei materiale si imateriale locale.

  • Identificam branduri si actiuni potrivite de marketing prin acumularea de know-how specifice, in urma documentarii la fata locului (nevoi, potential, resurse umane, obiective comunitati etc.) si prin specializarea membrilor clusterului in metodele marketingului actual.
  • Dezvoltam brandurile si punem in actiune planul de marketing prin tehnologia informatiei si participarea la evenimente a cat mai multor actori implicate in activitatea de dezvoltare si valorificare a brandurilor locale.
  • Crestem competitivitatea prin participarea comuna pe piata interna si internationala, perfectionarea profesionala a managerilor si a angajatilor, constituirea si administrarea unei baze de date comune, colaborarea cu institutiile de profil, cu autoritatile locale, colaborarea cu institutii de cercetare si inovare, si institutii de invatamant, colaborarea cu alte clustere din tara si din strainatate.
  • Dar, in primul rand, asiguram acesul larg la informatii despre produsele si serviciile comunitatilor cuprinse in programul nostru.

Scop

Scopul principal al clusterului este de a creste reputatia si de a consolida increderea in calitatea produselor si serviciilor comunitatilor, promovate de catre membrii, pentru clientii din Romania si din strainatate.

Actorii in cadrul clusterului si rolulile lor

Autoritati publice

Dezvoltarea durabila a comunitatilor teritoriale prin valorificarea potentialului acestora este responsabilitatea administratiilor publice locale.

Implicarea acestora se refera la: valorificarea activitatilor si functionarea clusterului, diseminarea expertizei accumulate, actualizarile legislative, promovarea produselor si a destinatiilor turistice etc.

Operatori publici sau privati din domeniul industriilor creative

Conservarea elementelor identitare, valorificarea si promovarea acestora sunt obiective a numerosi operatori din domeniul industriilor creative, iar implicarea acestora in cadrul clusterului reprezinta un element esential pentru asigurarea succesului demersurilor.

Hoteluri. Agentii de turism. Specialisti

Implicarea acestui sector vizeaza: dezvoltarea, renovarea structurilor de primire turistice, realizarea de produse turistice integrate etc.

Universitati. Centre de cercetare

Implicarea sectorului cercetare-dezvoltare-inovare presupune: elaborarea unei strategii de cercetare-inovare, conlucrarea reprezentantilor mediului economic cu practicieni si specialisti din domeniul cercetarii. Totodata, trebuie mentionata ideea crearii unei strategii de PR si marketing; crearea unui brand regional acceptat de toti.

Institutii catalizator

Rolul institutiilor catalizator: proiecte integrate, finantari, functionare etc.